Sfeervieringen voor mantelzorgers binnen mantelzorgbijeenkomsten

Het mooiste is als de sfeer, het thema en evt. het ritueel uit ideeën komen van de mantelzorgers zelf. Dan zal het als ‘eigen’ worden ervaren en kan het helend zijn voor het proces waarin men zit. Bovendien helpt het ook bij het rouwproces.

Naast specifieke thema’s, gericht op de soort mantelzorger (bij dementie, chronisch zieken of anders…), kan je ook vieringen aanbieden die passen bij het seizoen, of christelijke vieringen.

Vaak is het zo dat alle feestdagen door de zorgdruk ‘ondergesneeuwd’ worden en dat de mantelzorger het alleen drukker heeft tijdens de feestdagen, want naast de normale dagelijkse dingen komen er nu ook feestelijkheden bij die gevierd moeten worden, daarbij zal steeds extra gelet worden op de zieke, naast de voorbereidingen die de feestdagen nu eenmaal met zich meebrengen.

Daarom is het ook heel leuk om, als de groep mantelzorgers bijeen zijn, een mooie Paas-, Kerst-, Pinksterviering te organiseren. Of een sfeerviering met een actueel thema naar wens. Dat is dan echt een cadeautje voor hen die door hun mantelzorg vaak niet toekomen aan een ontspanning voor zichzelf!  Dan is een zinvolle bijeenkomst zoals een sfeerviering, zonder voorwerk, erg ontspannend; helemaal alleen georganiseerd voor deze groep.

2015-05-11 13.46.17