Specialisatie als ritueelbegeleider: afscheid NA dementie

De essentie van een afscheid na dementie is hetzelfde als bij alle andere vormen van afscheid. Maar als iemand dementie had voor het overlijden, hebben de nabestaanden al lang daarvoor een langzaam, maar zeker afscheid moeten nemen van hun dierbare. Dat maakt het gecompliceerder om een afscheidsviering samen te stellen.

Mijn kennis over dementie en de rouwprocessen die de nabestaanden doorlopen hebben, zijn mij hierbij tot steun.

Het is mijn taak om juist de totale persoon weer centraal te zetten, ook van vóór de dementie. Door te kijken naar de herinneringen kunnen we een stukje van wie de persoon echt was weer terug halen. De eigenheid van de overledene is niet de dementie van de laatste jaren, maar óók alles wat daarvoor was. Daar recht aan doen geeft een extra troost en is van belang voor het verwerkingsproces van de nabestaanden. Naast het rouwproces moet men bij ‘afscheid na dementie’ ook nog de periode van het ziekteproces dementie verwerken.

Indien gewenst schrijf ik een overweging, in memoriam, geef ik richtlijnen voor het organiseren van een afscheidsviering en zoeken we naar passende teksten, gedichten en muziek.

Kosten: eerste gesprek is kosteloos, daarna komen we overeen hoeveel en wat ik voor u kan betekenen.
Zie ook bij ‘begeleiding bij afscheid en uitvaarten’.